Eriaden H50 (20/09/2014)
Category: Competition
Map/area: Åskbergen-Forssjö, Katrineholm
Organiser: Katrineholms OK
Distance: 6.82 km
Time: 78:05
Average HR: 136
Maximum HR: 172
På årets Eriaden kunde jag inte tävla om någon placering - ont i hälen medförde att det fick bli jogging i skogen och promenad på stigarna. Så jag försökte undvika stigarna, om det gick...

Promenerar på stigen mot 1:an och lämnar den vid beståndsgränsen med kurs mot gropen. Kommer fram till en stig redan efter ca 30-40 m och undrar om det är en ny stig? Letar åt höger, hittar ingen grop och promenerar sedan över till andra sidan stigen - inget verkar stämma. Olle (+3 min) kommer nu flåsande ikapp och letar runt på andra sidan stigen. Till slut går jag ut till stora stigen och läser in mig, Lars-Åke dyker nu också upp (+6 min) - det är rätt stig! Går tillbaks, viker in vid stora gropen och hittar skärmen i lilla gropen. Den sitter 10 m från beståndsgränsen! Kartan är alltså grovt felritad, med beståndsgränsen 60 m off. I sådan terräng ska banläggaren inte lägga en kontroll...

Jaha. Vidare mot 2:an, som var väldigt enkel. Väljer stigar i början mot 3:an, men går sen ut i mjuka mossan utanför stigsystemet för att få jogga lite. 3:an hittas ganska lätt, med stenen vid beståndsgränsen som ingång.

Sträckningen 3:an till 8:an är sedan trevlig löpning över "Åskbergen" i mjuk mossa över hällar och över fina öppna tallhedar. Inget problem att hitta kontrollerna, men Bernth springer förbi på väg mot 8:an. Vidare sen mot 9:an, med kompasskurs genom halvöppen skog mot mossen. Stannar till när mossen tar slut, men ser ingen skärm. En annan löpare springer då förbi, och skärmen visar sig ligga 40 m längre fram - vilket är på ringkanten! Även här skulle alltså kartan behöva kompletteras, mossens utsträckning var väldigt otydlig.

Hittar en del mjuk terräng att jogga i mot 10:an och 11:an, men går mycket. Undviker den mycket blöta sankmarken mot 12:an och delar istället stigen med cyklisterna på MTB-tävlingen (rött streck). Håller kurs över höjden "på känn", men lyckas inte få kartan att stämma - det är otydligt och "grönt". Stannar till när jag tror jag är på höjden och ser då skärmen dold mellan två stenar. På väg ut möter jag Bernth, han hade letat ett tag - liksom många andra vid 12:an.

När jag ska ta kurs mot 13 ser jag bara gröna områden och stigar (där jag inte kan jogga ens), tappar då intresset. Inser inte att det röda strecket täcker elljusspåret (trots att jag sprang där nyss) och tar kurs mer vänster ut på en mindre stig. När jag sedan kommer ut på ett elljusspår så fattar jag ingenting. Måste ju gå åt något håll, så det får bli höger (!), dvs helt fel. Efter att ha vriudit kartan några varv, så fattar jag och vänder tillbaks.

Råkar nästan gå förbi 13 sen, eftersom det "gula" området är en 20 m hög energiskog (den växer fort...). Ser dock kraftledningen, går in, men ser ingen ruin! Efter ett varv till i promenadtempo, så ser jag ruinen 30 m in i den täta skogen. Mer kartrevidering här, tack.

Sen en promenad-"spurt" in i mål. En usel tid, men det var ändå ett trevligt lopp, åtminstone fram till 12:an och framförallt i Åskbergen. Placering blev det inte.
Show comments (0)
 
Eriaden H50 (20/09/2014)