Five days of Italy E1 M50 (06/07/2014)
Category: Competition
Map/area: Asiago-Turcio
Organiser: FISO
Country: Italien
Discipline: Medeldistans
Distance: 4.48 km
Time: 55:13
Average HR: 158
Maximum HR: 178
En tuff inledning med bitvis mycket svårframkomlig terräng med blocksten och med en mycket teknisk, bitvis extremt detaljrik karta med stenar, gropar och gamla skyttevärn. Varmt och fuktigt, men inget regn.

Satsade på noggrann inläsning från början och tar 1:an ganska enkelt - skärmen är dock väl gömd nere i skyttevärnet, liksom många kontroller denna etapp. 2:an går lika lätt, men det är svårlöpt - övertrampar fotleden i den djupa undervegatationen och tar det mer försiktigt sen. Inser efter 2:an att skyttevärnen bör undvikas då de är mycket djupa och svårkorsade. Tvekar lite på väg till 3:an då jag inte får ihop höjdkurvorna, men den sitter där den ska.

Hittar ett bra stråk till 4:an, men har svårt att läsa in mig då jag kommer in i skyttevärnsområdet. Står still och försöker läsa in platån som gropen ska vara på och ser en kontroll där, det är rätt. 5:an ska vara slutet på ett värn, men det är mycket otydligt. Hittar efter lite tvekan.

Sen är det långsträcka! Väljer mellan vänster (stignätverket), höger (muren) eller rakt på. Tar rakt på eftersom stignätverket ser för rörigt ut och muren ger stor höjdförlust. Rakt på går snabbt i början, men blir sen VÄLDIGT stenigt. Hittar bitvis stigstumpar, men det går trögt. Svårt att läsa in sig, men jag räknar också stigarna och är till slut vid stigen ovanför 9:an. Funderar på att läsa in mig vid 9:an men fortsätter. Tror av någon anledning att jag måte plocka höjd, men det blir bara mer stenigt, svårläst och inget stämmer. Hittar en stigstump vid en brant, men kan inte läsa in det. Till slut springer jag tillbaks till stigen, där jag var 8 min tidigare! Springer ned till 9:an, läser in mig och tar kurs mot 6:an. Det strular i slutet ändå, kontrollbeskrivningen är också konstig - vilken bred näsa på höjden...? Tar den till slut, men har då bommat ca 11-12 min totalt.
Vid eftersnacket visar det sig att extremt vänstervägval ned till vägen mot starten och sen stigen rakt upp mot 9:a och vidare mot 6:an är det säkraste och snabbaste vägvalet, om man inte är bergsget - dock ger det vägvalet 40-50 m höjdförlust, men det är det kanske värt.

Vidare snabb löpning ned till den lätta 7:an, sen kurs mot 8:an som jag inte fattar vad det är för kontrollpunkt (klippblock). Rundar några stenar och ser sen det flacka blocket med skärmen. Tar kurs upp mot 9:an i ett bra stråk, men det är uppför... pust. Tar den lätt, har ju varit där förr.

Undviker allt det steniga och tar stigsystemet till 10:an (förbi 7:an igen). Tar fel stig från gläntan och blir förvirrad... inser att det är en stig för långt bort, genar genom skogen och kommer till den mindre stigen. Ser då skärmen, men blir osäker eftersom det är så stora höjdskillnader. Springer ned till skärmen och det är rätt förstås.

Tar stigar med genvägar emellan mot 11:an, undviker att ta för mycket höjd. Kommer fram till stigen före kontrollen, men ser inte gropen först. Går till slut fram till branten (det är ju en hjälpkurva före gropen) och ser då "gropen" som mera är en stor krater. Konstigt ritat. Stämplar och sen full fart mot sista, efter att ha först trott att jag ska direkt till målet. :-)

Spurt på sega ben.

En tuff inledning på 5-dagars, det var inte bara jag som hade långa km-tider. Stora missar bör undivkas på följande etapper!

Show comments (0)
 
Five days of Italy E1 M50 (06/07/2014)